OVER FRANÇOISE

_

Hoe laat ik een sieraad of juweel nog meer sprankelen? Nog meer licht en betekenis geven? Sinds mijn jeugd ben ik gegrepen door alles wat glimt. 

Al vanaf de vroege jaren maken sieraden en juwelen mij het aller-gelukkigst. Het verhaal gaat dat ik als 3-jarige een ringetje om mijn vinger wilde. Al praatte ik nog niet goed, mijn moeder begreep de bedoeling. Inderdaad kreeg ik een zilver ringetje. Echter, voortaan als ons gezin in de buurt van een juwelier was….  dan lieten ze mij de andere kant opkijken en leidden mij af.

Kraaltjes en juwelen maakten mij het allergelukkigst
Mijn kamer was al vrij vroeg een verzameling van modebladen en juwelenspecials. Hele middagen kon ik in ijzerdraad knijpen en oogjes draaien. Zo ontwikkelde ik al vroeg mijn eigen stijl.

Eenmaal op de havo mocht ik een maatschappelijke stage volgen bij Schaap en Citroen. Ik was echt in de gloria. De eerste simpele dingen kreeg ik aangeleerd. Ik leerde hier ringen en armbanden schoonmaken en parelcolliers rijgen. Het was natuurlijk een nipje, maar ineens had ik de producten in handen.

De entourage in zo’n winkel
De juwelen en sieradenbranche raakten mij. Kwam dat misschien door de entourage in zo’n winkel? Niet verwonderlijk volgde ik de opleiding Juwelier en Goudsmid aan de Vakschool Schoonhoven. Hierbij was mijn studentenbaan het summum: Amsterdam Diamond Center. Al moest ik er ieder weekend voor rennen naar de bushalte in Monster: zo’n kans pak je op die leeftijd met beide handen beet.

Blauwdruk: ontwerpen voor de klant zijn neus
Mijn stage bij de Haagse juwelier Eigenmann gaf daar bovenop de blauwdruk van mijn werkwijze:  het ontwerpen voor de neus van de klant, naar aanleiding van het verhaal van de klant. Dat is de essentie van mijn werk.

Na een internationale hbo-studie ging ik aan de slag bij Cartier in Amsterdam. Aanvankelijk begon ik als personal assistent bij Richemont en mijn latere functie was after sales bij Cartier. Onder de paraplu van een groot merk, maar ik miste hier wel het ontwerpen. Terwijl dat altijd mijn drive was.

"Het ontwerpen voor de neus van de klant, naar aanleiding van het verhaal van de klant, dat is de essentie van mijn werk."

Creatief bezig zijn met iets blijvends en moois
Ik wilde weer puzzelen met de materialen en ontwerpen tekenen. Voor mezelf kwam ik erachter dat ik het beste functioneer als ik weer creatief bezig ben. Als ik kan nadenken over wat past bij degene die het draagt. Ik wilde weer putten uit mijn passie en materiaalkennis. Ik wilde weer iemand verrassen met iets blijvends en moois. Het liefste wilde ik weer gewoon alles uit de kast halen, zodat het gevoeld wordt.

Daarom startte ik in 2010 geleden mijn eigen onderneming Françoise Jewel Design. Zo kan ik mijn creatieve passie voor juwelen en sieraden delen.